Kokboksmuseet: Världens första museum för mat

Kokboksmuseet är det första nordiska museet som är beläget i Grythyttan. Museet invigdes år 2000 av arkitekten Magnus Silfverhielm. Han byggde en Kaba för att få platsen att verka helig för de som är intresserade av måltidskunskap. Museet har en, genom inredning och val av material, försökt att hitta ett förhållande till Tore Wretman. Han var en av Sveriges största kokboksförfattare och mycket av hans verk finns att beskåda i museet. Hade det inte varit för Carl Jan Granquist så skulle hans böcker ha spridits ut i hela världen. Böckerna auktionerades ut i London under 19997, där Carl Jan Granquist köpte majoriteten av för Svenska Akademin för Kulinarisk Konst & Måltidsvetenskap.

photo © 2013 Henk Bekker , Flickr

Världens äldsta tryckta kokbok ”De honesta volupate” är en av de som finns tillgänglig på museet. Boken kommer ursprungligen från 1400-talet och är skriven av Bartolommeo Sacchi de Piadena. Det finns bland annat en bok av Cajsa Varg bland många andra. Museets insamling av böcker och dokument går så långt bak som till år 1480 fram till 1980. Böckerna omfattar tusentals olika arbeten, främst när det gäller mat- och måltidskunskap, men även drycker och deras förberedelser. De flesta verk kan klassificeras som böcker, men det finns också ett antal broschyrer och menyer.

About the Author

admin

View Posts →

Leave a Reply