Ett århundrade av stolar

Designmuseet har en samling av stolar där man kan följa utvecklingen från Michael Thonets masstillverkade möbler i slutet av 1800-talet till de mer avancerade stolarna idag, exempelvis Eames DSW stol, som är skapade av Charles Eames.

Under 1800-talet så skapades stolarna för hand, men med nya industriexperiment så kunde man skapa högkvalitativa möbler snabbt och billigt i en större mängd. Bland de främsta var den Österrikiske tillverkaren Michael Thonet som uppfann massproduktionen av trämöbler. Under slutet på 1800-talet så hade hans enkla stolar blivit de första att användas av både aristokrater och fabriksarbetare.


(  Kool Cats , 2014 )

Sidstolen No. 14, 1870

En av de mest framgångsrika industriproduktionerna under hela 1800-talet, Thonets stol No. 14. Den blev extremt populär på grund av priset, lättheten och styrkan. Thonet kämpade i flera år för att skapa en version av No. 14 som skulle vara lämplig för massproduktion och lyckades under 1859. Tidigare versioner

Gungstolen No. 1, 1860

Populariteten av konst och hantverk uppmuntrade överklassen att betrakta gungstolar och andra rustika stilar av möbler med en ny kärlek under sena 1800-talet. Försäljningen av gungstolen var långsam i början, men blev populärare med åren.

1900-talet var en period där man fortsatte att experimentera med stoldesignen. Många ville vara kreativa och arkitekter som Charles Mackintosh och Koloman Moser strävade efter att implementera geometriska former och monokroma paletter som gynnas av den moderna rörelsen för möbler och hushållsföremål. Tillverkningarna skedde för hand i små mängder, dessa stolar köptes ofta av rika bohemer.

( Jirka Matousek , 2011 )

Karmstolen, 1900

Bland de tidigaste och mest moderna designerna så skapade Charles Mackintosh den första karmstolen. Han inspirerades av den japanska estetiken och ville skapa en helt unik stil.

Tåtöljen, 1902

Koloman Moser, som en designer av både grafik och möbler, använde sig av geometriska motiv och en svartvit palett för att skapa den första fåtöljen. Fåtöljen betraktades ha en djärv stil och var ursprungligen avsedd för användning i foaljén. Den användes även på sanatoriet runt ett åttakantigt bord.

About the Author

admin

View Posts →

Leave a Reply